Resep: Tempoyak gabus pedas Gurih

Tempoyak gabus pedas. Isu-isu Semasa, Halal & Haram, Santapan Rohani. Selanjutnya adalah tempoyak, yang merupakan bahan dasar dari durian yang diambil dagingnya Jadi tempoyak itu merupakan pregmentasi dari buah durian. Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi.

Tempoyak gabus pedas Panaskan minyak masak, goreng dulu ikan bilis kejap kemudian angkat dan ketepikan. Rob and I sniffed the thin yellow sauce. It didn't smell remotely of Although often blended with an ungodly number of chilies, tempoyak isn't innately spicy. Kalian bisa belajar mengolah Tempoyak gabus pedas menggunakan 11 bahan dan 8 langkah. ini cara Kalian memasak.

Berikut bahan Tempoyak gabus pedas

  1. berikut 2 ekor ikan gabus (ukuran sedang).
  2. menyiapkan 2 sendok makan asam durian (sesuai selera).
  3. menyiapkan 5 batang cabe merah keriting.
  4. menyiapkan 1/2 ons cabe rawit (efek suka pedes rawit).
  5. berikut 1 ruas jari kunyit.
  6. menyiapkan 5 buah bawang merah kecil.
  7. berikut 1 lembar daun kunyit.
  8. menyiapkan 1 buah jeruk nipis.
  9. berikut 1 ruas jari sereh.
  10. menyiapkan secukupnya Garam dan gula.
  11. menyiapkan secukupnya Air.

Sekalipun tempoyak mempunyai citarasa umum yang cukup standar, tetapi kualitasnya sangat Semakin bersih proses pembuatannya, semakin mulus pula kualitas tempoyak yang dihasilkan. Bahan-bahan (tumbuk): Kunyit hidup besar ibu jari. Daun kunyit yang lain sapukan gaulan tempoyak di atasnya dan ikan yg telah siap dibakar diletakk di atas. Sedapnya dapat makan Sambal Tumis Tempoyak Petai dengan nasi panas.

berikut langkah cara membuat Tempoyak gabus pedas

  1. Bersihkan ikan gabus, potong sesuai selera, lalu marinasi dengan air jeruk nipis.
  2. Haluskan cabe merah keriting, cabe rawit dan kunyit.
  3. Tumis bumbu halus, lalu masukkan daun kunyit dan sereh hingga mengeluarkan aroma.
  4. Masukkan air secukupnya, aduk hingga rata.
  5. Lalu, masukkan asam durian dan aduk hingga rata. Jangan lupa bumbui dengan gula dan garam.
  6. Setelah agak mendidih masukkan bawang merah bulat kecil dan ikan gabus.
  7. Lalu masak kembali hingga mendidih dan bumbu meresap.
  8. Sajikan dengan nasi hangat😊.

Makan lauk tu pun Musim durian ni, kalau ada durian lebih bolehlah buat tempoyak dan buat resipi ni. Dikatakan juga keenakan gulai tempoyak sebenarnya terletak pada tempoyaknya, cukup masam tempoyak sedaplah Saya mula belajar makan Masak Tempoyak hanya selepas berkahwin. Nak tahu bagaimana caranya untuk sediakan Sambal Tempoyak, Sambal Gesek dan Air Asam? Antaranya sambal tempoyak petai ikan bilis, sambal tempoyak pahang dan sebagainya. Selalunya, orang yang berusia memang menggemari sambal tempoyak tidak kira apa jenis sekalipun.

Komentar